TYNGDLYFTNING

DSC_7366Tyngdlyftning består av två grenar. Ryck och Stöt. Många kallar grenarna även vid sina engelska namn, snatch och clean and jerk.  Tyngdlyftning är en av de äldsta idrotterna inom de olympiska spelen.

I momentet ryck ska lyftaren dra skivstången till raka armar i en rak och snabb rörelse.

I momentet stöt, ska lyftaren dra stången till raka armar med två rörelser. Först en till axlarna. Där lyftaren vilar ett ögonblick och tar ansats för att stöta stången till raka armar i en rörelse.

Delmomenter ryck utförs först sedan utförs stöt, man har tre försök på sig i varje gren, den som har valt lägst vikt börjar lyfta sedan fortsätter detta tills alla har lyft, detta innebär att samma lyftare kan få alla tre lyft efter varandra i respektive gren. Man tävlar i viktklasser, För herrar(Senior) och Damer(Senior) är dessa: M: 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105 samt +105 kg.  D: 48, 53, 58, 63, 69, 75, 90 samt +90 kg
Man kan träna tyngdlyftning som motionär, som ett komplement till annan idrott, gren i crossfit eller för att tävla. Tyngdlyftning är en olympisk idrott. På engelska kallas idrotten ibland, Olympic Weightlifting.

Många blandar ihop tyngdlyftning och styrkelyft. Styrkelyft är mer statiskt, mindre tekniskt och mer fokuserat på maximalstyrka. Medans Tyngdlyftning är en idrott som sätter lyftaren på prov inom flera områden som maximal styrka, smidighet, explosivitet och stor teknisk skicklighet, för att dra skivstången till raka armar i dom två grenarna.