PRESS

DSC_6764En del kallar den för militärpress, axelpress, ståpress eller ol-press. Kärt barn har många namn. Det korrekta namnet är kort och gått press.

Fram till OS 1972, var Pressen den första av dom tre grenarna i Olympisk Tyngdlyftning. På den här tiden var Sverige en nation att räkna med i tyngdlyftning och hade flera stjärnor i just grenen press, som Bosse Johansson och Hans Bettenburg. Pressen togs bort pga kalla kriget politik och svårigheter att komma överens om  grenen press, är det ett speed-lift, som ryck och stöt eller mer en ren råstyrke demostration som styrkelyft. Till slut togs grenen press bort, om inte annat för att göra tävlingarna snabbara med bara 2 grenar.
I grenen press vänder lyftaren vikten till axlarna. I en så kallad pressvändning. Inväntar press signal, och pressar vikten med låsta ben till raka armar.
Fram tills att pressen togs bort var det just i press man visade upp sin råstyrka.
På Södra är vi stora fans av press. Flera av våra veteranlyftares favorit gren var just pressen. Borttagandet av pressen drev många lyftare från tyngdlyftning till styrkelyft. Numera kallar en del pressen för ,tyngdlyftning för bänkpressare, eller rent av ståbänk. Pressen är en tekniskt enkel gren. Men kräver styrka, i hela kroppen. Korrekt utförd är pressen inte farligare än andra tyngd eller styrkelyft.
DSC_3503-2