BÄNKPRESS

DSC_9769Vad är bänkpress?

Grenen bänkpress går ut på att man ligger på en plattbänk. För en skivstång ner till bröstkorgen. Håller vikten stilla ett kort ögonblick på bröstkorgen och pressar vikten till raka armar.

Grenen bänkpress är en av de tre  lyften i idrotten styrkelyft. Men också en enskild gren. Man kan alltså tävla i enbart bänkpress.

Kroppsbyggare använder ibland bänkpress för att öka muskelmassan i bröstmusklerna. Utseendet på en tävlingsbänkpress och en kroppsbyggarbänkpress kan se lite olika ut.

I tävlingsbänkpressen bryggar lyftaren upp sin rygg så mycket som dennes fysik och teknik tillåter. Skivstången placeras ofta närmare nedre den högsta punkten i den uppbryggade bröstkorgen. Och vinkeln på armbågarna är ofta mer in mot kroppen.

I styrkelyft ser man grenen som en helkroppsövning för att mäta styrkan i överkroppen. Det är inte en isolerande övning för enbart bröst, triceps, eller enbart axlar. Hela överkroppen är med och arbetar antingen aktivt eller stabiliserande.

Tro det eller inte så använde sig tyngdlyftarna i forna av Sovjet av bänkpress, för att stärka upp axlarna. Bänkpress är en klassisk övning, och för många en inkörsport till styrkelyft.